MASAKER v ŠKOLE vo Vrútkach

12.06.2020 Martin

21:58
Tragická smrť učiteľa Spojenej školy vo Vrútkach Jaroslava Budza otriasla stovkami ľudí, ktorí mu dnes večer prišli zapáliť sviečku k budove školy.
 
21:04
E. Jurinová: Budeme sa zaoberať bezpečnosťou na školách, dôraz treba klásť aj na prevenciu
 
19:10
V kritickom stave nie je ani jeden z piatich pacientov Univerzitnej nemocnice Martin, ktorých hospitalizovali po štvrtkovom incidente v Spojenej škole vo Vrútkach. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) to povedal na brífingu po návšteve nemocnice.
 
18:43
M. Krajčí: Zdravotný stav ľudí, ktorí po útoku vo vrútockej škole skončili v nemocnici, nie je kritický
 
18:34
Situácia vo Vrútkach sa upokojila, miesto opustili viaceré policajné hliadky a množstvo ľudí. Pri škole sú už zapálené prvé sviečky, informuje o tom TA3.
 
17:44
V škole nie sú inštalované kamery, záznam priamo z útoku teda neexistuje. Informoval tom primátor Vrútok na brífingu ministra zdravotníctva.
 
17:43
Na škole vyhlásili do odvolania riaditeľské voľno, informoval tom primátor Vrútok na brífingu ministra zdravotníctva.
 
17:35
Minister zdravotníctva poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré vo Vrútkach zasahovali.
 
16:57
Kopányiová je presvedčená, že vyučovanie ako také by sa malo prerušiť. "Škola ale môže fungovať ako miesto pre vyjadrenie smútku a ľútosti nad obeťou a zranenými a tiež ako miesto pre vzájomné zdieľanie pocitov a prežívania z tejto tragickej udalosti v rámci blízkej sociálnej komunity,“ upozornila.
 
16:55
"Úloha psychológov po takomto zážitku spočíva v poskytnutí profesionálnej pomoci znížiť psychofyziologické napätie, ako aj pri ventilácii emócií, ktoré situáciu sprevádzajú,“ objasnila zástupkyňa riaditeľky Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) Alena Kopányiová. Forma tejto pomoci môže byť rôzna. "Niekto potrebuje informácie, niekto bezpečné miesto v náručí rodiča, niekto uistenie, že nebezpečenstvo pominulo a podobne,“ dodala.
 
16:41
Inšpekcia práce v tomto roku zaznamenala 15 smrteľných pracovných úrazov a 22 závažných pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví. Podobný pracovný úraz, aký sa stal vo štvrtok vo Vrútkach, však podľa Kerekeša vo svojej viac ako 50-ročnej histórii inšpekcia práce na Slovensku nevyšetrovala.
 
16:39
Podľa Kerekeša podobne vyšetrujú aj úraz zranenej učiteľky. "V prípade zraneného školníka, ktorý mal páchateľa prenasledovať v snahe zadržať ho, budú okolnosti zranenia predmetom ďalšieho preverovania. Bližšie okolnosti vzniku závažného pracovného úrazu s následkom smrti zatiaľ nie sú známe," povedal.
 
16:37
"Podľa informácií inšpektorov práce z Inšpektorátu práce v Žiline zástupca riaditeľa školy zahynul, keď sa snažil zabrániť útočníkovi v tom, aby napadol študentov, čo znamená, že utrpel smrteľný úraz v priamej súvislosti s výkonom svojej práce," uviedol Kerekeš.
 
16:35
Nešťastie, ku ktorému došlo na Spojenej škole na ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach, vyšetruje Inšpektorát práce v Žiline ako smrteľný pracovný úraz. TASR o tom informoval hovorca Národného inšpektorátu práce (NIP) Ladislav Kerekeš.
 
16:25
Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadrili a pomoc ponúkli aj predstavitelia mimovládnej organizácie IPčko. "Sme tu s našimi psychológmi pre kohokoľvek, komu je z toho ťažko, potrebuje sa vyrozprávať, zdieľať s niekým svoje pocity," vyjadrili sa na sociálnej sieti.
 
15:55
Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Katarína Kapustová doplnila, že učiteľku s vážnymi bodnými poraneniami hospitalizovali na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny. Dvaja zasahujúci príslušníci Policajného zboru sú s ľahšími poraneniami na traumatologickom oddelení. "V nemocnici sme zároveň hospitalizovali dve deti s bodnými poraneniami. Dievčatko je prijaté na jednotku intenzívnej starostlivosti kliniky detí a dorastu. Chlapec je s vážnymi zraneniami hospitalizovaný na klinike detskej anesteziológie a intenzívnej medicíny," ozrejmila pre TASR.
 
15:34
Minister vnútra dodal, že podľa toho čo videl, útočník ohrozoval oboch policajtov. „Zákrok bol naozaj opodstatnený a myslím, že bol vykonaný tak, ako povedal aj policajný prezident, v súlade s taktikou, na ktorú sú policajti pripravovaní,“ poznamenal.
 
15:33
Pripustil však, že ho možno budú tiež operovať. „Je to profesionál, príslušník obvodného oddelenia Martin-východ a vykonával služobný zákrok tak, ako bol vycvičený. Ja som videl ten zákrok na kamerovom systéme a musím povedať, že naozaj išlo o priame ohrozenie života toho policajta,“ uviedol Mikulec.
 
15:30
Zranení z útoku v škole vo Vrútkach sú zatiaľ mimo ohrozenia života, jedného policajta práve operujú. Vo štvrtok o tom informoval minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý navštívil martinskú nemocnicu. „Momentálne prebiehajú medicínske zákroky u pani zástupkyne (školy-pozn. TASR), ktorá bola zranená a dvoch detí, všetci sú mimo ohrozenia života,“ uviedol minister. Mikulec doplnil, že zatiaľ čo jedného policajta, ktorý bol pri zákroku zranený, operujú, tak s druhým sa už rozprával na nemocničnej izbe.
 
15:19
Na všetkých, ktorých zasiahla tragédia v škole vo Vrútkach, myslí aj minister životného prostredia Ján Budaj. Priznáva, že je ťažké si predstaviť niečo horšie, ako útok na deti počas vyučovania. „Radi by sme za všetkých pracovníkov ministerstva vyjadrili nesmiernu úctu aj zamestnancovi školy, ktorý v snahe chrániť bezbranné deti, sám tragicky zahynul,“ dodal Budaj.
 
15:16
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok zdôraznil, že násilie v škole je mrazivé, zvlášť zavrhnutiahodné. "Myslím na zranených a veľmi im držím palce," uviedol na sociálnej sieti.

15:11
Minister vnútra R. Mikulec: Zranení pacienti sú mimo ohrozenia života
 
15:09
Správa o násilí v škole vo Vrútkach, ktoré si vyžiadalo obete na životoch a zranených a ohrozilo i životy detí, je šokujúcou správou. Na tragédiu vo Vrútkach takto reagovali šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) a minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).
 
15:07
Všetci zranení boli podľa Krčovej počas prevozu do nemocnice pri vedomí a v stabilizovanom stave. "V prípade jednej z dvoch obetí ešte záchranári bojovali o jej život. Po neúspešnej resuscitácii však lekár konštatoval smrť. Druhá obeť na mieste zahynula," povedala Alena Krčová. Záchranári sa po zásahu na miesto incidentu vrátili. Ošetrujú niekoľko osôb s akútnou stresovou reakciou.
 
15:05
Do martinskej univerzitnej nemocnice sa chystá aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Ten informoval, že v nemocnici sú hospitalizovaní traja dospelí, jedna učiteľka, dvaja policajti a tiež dve deti. "Učiteľka a deti majú ťažké bodné poradnenia a policajti ľahké strelné poranenia," priblížil.
 
15:02
Český premiér Babiš vyjadril sústrasť slovenskému premiérovi Matovičovi v súvislosti s tragickými udalosťami vo Vrútkach.
 
14:51
Zranených po incidente na Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach záchranári previezli do martinskej nemocnice. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová. Priblížila, že troch dospelých a dieťa po ošetrení transportovala do martinskej nemocnice záchranná zdravotná služba. "Išlo o ženu s otvorenou ranou na hrudníku, dvoch mužov s poranením dolných končatín, dieťa malo poranený hrudník," uviedla s tým, že druhé dieťa, ktoré utrpelo poranenie krku, previezli do rovnakej nemocnice hasiči.
 
14:50
Odborníci z Ligy za duševné zdravie (LDZ) sú pripravení pomôcť ľuďom pri zvládnutí žiaľu po tragédií v Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach. Informujú o tom na sociálnej sieti. "Odborníci z Linky dôvery Nezábudka na telefónnom čísle 0800 800 566 sú pripravení nonstop podať pomocnú ruku pri zvládaní tejto neľahkej situácie," uviedla LDZ. Jej členovia vyjadrili úprimnú sústrasť všetkým pozostalým tragédie a podporu zraneným ľuďom.
 
14:48
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v súvislosti so štvrtkovou tragédiou na škole vo Vrútkach posilnilo krízovú linku s psychológmi. Určená je pre deti, rodičov a zamestnancov škôl. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. "Bezplatná linka 0800 864 883 je v prevádzke od 9.00 do 22.00 h," tvrdí rezort školstva.
 
14:45
Predseda NR SR Boris Kollár: Musíme sa poučiť
 
14:41
Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová verí, že polícia čo najskôr objasní dôvody útoku. "Ako matku dvoch detí sa ma táto udalosť silne dotkla. Verím, že tím psychológov na mieste pomôže prekonať traumu z tohto zážitku všetkým deťom, ich rodičom, pedagógom a ostatným zamestnancom školy," uviedla na sociálnej sieti.
 
14:39
Útok vo Vrútkach odsúdil aj bývalý predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). "Vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým a želám skoré uzdravenie všetkým, ktorých zasiahol takýto nenávistný čin."
 
14:38
Minister zdravotníctva M.Krajčí vyjadril úprimnú sústrasť obetiam streľby vo Vrútkach
 
14:36
Predseda mimoparlamentného Mosta-Híd László Sólymos označil incident za nepochopiteľný. "Neexistuje žiadne vysvetlenie, ktoré by čin útočníka ospravedlnil. Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným prajem skoré uzdravenie. Policajtom patrí veľké ďakujem. Viem, že ani pre nich to nie je ľahké," poznamenal.
 
14:35
Úprimnú sústrasť pozostalým vo Vrútkach vyjadril na sociálnej sieti aj poslanec parlamentu Ľubomír Petrák (Smer-SD). Podobne urobila aj predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. "V modlitbách myslím aj na zranených a ich rodiny," napísala.
 
14:34
B. Gröhling vyjadruje sústrasť rodinám po incidente v Základnej škole
 
14:32
Správa o tragédii v škole vo Vrútkach ministerku kultúry zastihla počas návštevy Múzea holokaustu v Seredi. Už to bol podľa jej slov veľmi silný zážitok, kde sa doslova zhmotnila tragédia tisícov nevinných obetí. "A do toho prišla šokujúca správa o niečom, čo sme si na Slovensku doteraz nevedeli ani len predstaviť," priblížila. Dodala, že verí v čo najrýchlejšie vyšetrenie a prijatie takých opatrení, aby sa Slovensko v budúcnosti podobným udalostiam vyhlo.
 
14:31
Prezidentka Z.Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť obetiam streľby vo Vrútkach
 
14:30
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odsudzuje násilný čin na škole vo Vrútkach. "Akékoľvek násilie je strašné, no keď sa týka detí, je to ešte horšie," reagovala. Ako pre TASR uviedol hovorca rezortu kultúry Matúš Bystriansky, ministerka je zo situácie "šokovaná". "Ako matka si ani len neviem predstaviť bolesť, strach či hnev rodičov. Všetkým učiteľom, žiakom a ich blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť a verím, že nájdu dostatok vnútorných síl, aby čo najskôr prekonali bolesť, ktorú im táto tragédia spôsobila," reagovala.
 
14:27
Škola má byť podľa ministra to najbezpečnejšie miesto. "Má zaručovať bezpečnosť a istotu ako pre deti, tak aj pre učiteľov, ktorých by sme mali spoločne chrániť. Musí to byť aj bezpečné miesto pre rodičov, aby ten pocit naozaj mali," povedal Gröhling. Všetkým pozostalým zároveň vyjadril úprimnú sústrasť a verí, že zranení sa čím skôr uzdravia.
 
14:26
Tragická udalosť na škole vo Vrútkach bude výzvou na diskusiu so zriaďovateľmi a riaditeľmi škôl, ako ešte lepšie nastaviť bezpečnosť v školách. Vo Vrútkach to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). "Či už kamerovými systémami alebo inými pokynmi, aby sa naozaj takéto udalosti už vôbec nestali," poznamenal šéf rezortu školstva. Podotkol, že všetko, čo sa týka detí a školstva, je veľmi citlivé.
 
14:20
Vrútocká Spojená škola, na ktorej sa vo štvrtok dopoludnia odohral smrteľný útok, zostane v piatok (12. 6.) zatvorená. Informoval o tom primátor Branislav Zacharides. "S riaditeľkou sme dohodnutí, že vyhlási riaditeľské voľno. Zajtra teda bude škola určite zatvorená. Začiatkom budúceho týždňa si spoločne sadneme, prejdeme si všetky záležitosti a rozhodneme, ako dlho ešte necháme školu zatvorenú," priblížil primátor s tým, že školu navštevuje viac ako 200 detí.
 
13:35
Útočníkom na Spojenej škole vo Vrútkach bol jej bývalý žiak, tvrdí primátor

13:20
Lučanský zákrok policajtov ocenil s tým, že je rád, že nedošlo k ďalším stratám na životoch. Podľa jeho názoru je páchateľom v takomto psychickom stave už pri úteku všetko jedno a následne sa stávajú väčšie tragédie. „Chvalabohu, že boli policajti prítomní,“ uzavrel Lučanský.
 
13:18
Policajný prezident avizoval, že sa dali stiahnuť z okolia kamerové záznamy a polícia vyťažuje svedkov, ktorých následne vypočuje. Na mieste sú zástupcovia prokuratúry, miestneho krajského riaditeľstva Policajného zboru, policajti z Národnej kriminálnej agentúry, ako aj príslušníci Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Policajti z inšpekcie budú skúmať služobný zákrok, tak ako im to káže zákon.
 
13:17
Bývalý žiak školy, ktorý mal mať psychické problémy, mal vojsť najprv do školy kde rozbil sklenenú výplň. Následne mu bol podľa Lučanského kladený odpor zo strany zástupcu riaditeľa školy, ktorého potom útočník smrteľne zranil. „Následne vbehol do najbližšej triedy, ktorú mal po pravej ruke, a tam napadol učiteľku a dve deti,“ doplnil Lučanský. Útočníka prenasledoval z miesta činu školník, ktorý sa ho pokúsil zadržať napriek tomu, že bol sám zranený. Útočníka následne zastrelila polícia.
 
13:15
„Podľa tej informácie, ktorú mám, tak sa niektoré guľky odrazili. Treba brať do úvahy, že sú to veľmi špecifické situácie. Na toto sú policajti cvičení,“ uviedol prezident PZ Milan Lučanský. Zranení policajti sú podľa jeho informácií na ošetrení a mimo ohrozenia života. Podľa prvotných informácií mal útočník byť sám. V prípade, že nebol, sú na mieste prítomné naďalej pripravené policajné zložky.
 
13:12
Podľa primátora neznámy útočník vtrhol do školy, rozbil dvere. "Sám si prerazil cestu a vrazil pravdepodobne do prvej možnej triedy. Prišiel s nožom. Okamžite sa mu zamestnanci školy snažili brániť v tom, aby spôsobil zranenia. Žiaľ, zranenia spôsobil a jeden zo zamestnancov, konkrétne zástupca, týmto zraneniam podľahol. Je to hrozná udalosť. Treba len dúfať, že sa z toho rýchlo otrasieme a že sa nič také už nikdy nebude opakovať," uviedol primátor.
 
13:10
Útočníkom na Spojenej škole vo Vrútkach bol jej bývalý žiak. Uviedol to primátor Vrútok Branislav Zacharides. Podľa neho však nešlo o problémového žiaka. "Škola podľa slov riaditeľky nevie spojiť tento incident s nejakou udalosťou z minulosti ako nejaký revanš alebo niečo také. Na toto odpovedia pravdepodobne vyšetrovatelia," povedal Zacharides.
 
13:08
Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) verí v čo najskoršie objasnenie príčin útoku. "Aby sme vedeli, či a ako treba lepšie ochrániť naše učiteľky a učiteľov. O to viac im ďakujem za stresovú, ale mimoriadne záslužnú prácu, ktorú pre naše deti robia," uviedol na sociálnej sieti.
 
13:05
Zdesenie nad útokom v škole vo Vrútkach vyjadril aj predseda školského parlamentného výboru Richard Vašečka (OĽaNO). "Ako predseda školského výboru sa budem zaujímať o ďalšie informácie tohto nepochopiteľného činu," uviedol na sociálnej sieti. Rovnako vyjadril sústrasť pozostalým a ocenil profesionálny zásah polície.
 
13:04
Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš zdôraznil, že odsudzuje akékoľvek násilie, obzvlášť na akademickej pôde a na školách. Považuje to za neprípustné. "Verím ,že to bude riadne vyšetrené, a verím, že vinníci budú potrestaní," uviedol pre TASR.
 
13:03
"Je nám nesmierne ľúto, čo sa stalo a vyjadrujeme úprimnú sústrasť pozostalým. Taktiež želáme rýchle zotavenie všetkým, ktorých zasiahol nepochopiteľný akt nenávisti vo Vrútkach," uviedol Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia SaS.
 
12:58
Premiér I. Matovič vyjadril pozostalým tragédie vo Vrútkach úprimnú sústrasť

12:51
Prezident PZ Milan Lučanský konštatoval, že páchateľom bol žiak, ktorý navštevoval uvedenú školu. V škole zranil zástupcu riaditeľa školy a napadol školníka. Následne vošiel do triedy. "Podľa prvotných informácií zranil ťažko učiteľku aj dve deti," dodal Lučanský.

12:47
Po incidente na škole vo Vrútkach eviduje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR dve obete a päť zranených.
 
12:36
"Akékoľvek formy násilia sú neprípustné. O to smutnejšie je, ak sa udejú na školskej pôde," povedal v reakcii na tragédiu na škole vo Vrútkach minister školstva.

12:25
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým a praje skoré uzdravenie zraneným a dotknutým osobám. Pre TASR to potvrdil jeho hovorca Tomáš Kostelník.
 
12:10
V týchto chvíľach smeruje na miesto tragédie do Vrútok i minister školstva Branislav Gröhling (SaS).
 
11:50
Dve deti zo školy by mali byť hospitalizované v nemocnici.
 
11:49
Na miesto už smeruje okrem policajného prezidenta Milana Lučanského aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), TASR to povedala hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová. Do Vrútok sa chystá aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), potvrdila to jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.
 
11:47
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) sa o situácií na Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach dozvedel počas tlačovej konferencie. Situáciu zatiaľ nechcel komentovať.
 
11:35
Útočníkom bol 22-ročný Martinčan. Po jeho útoku prišla o život jedna dospelá osoba. Informuje polícia na sociálnej sieti facebook.
 
11:20
Pri incidente na základnej škole vo Vrútkach zomreli dvaja ľudia. Päť osôb je zranených, sú medzi nim aj deti. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.
 
11:00
Policajti zastrelili muža, ktorý mal napadnúť pracovníkov základnej školy (ZŠ) vo Vrútkach. Muž po zásahu polície zomrel. Na miesto smeruje posttraumatický tím aj policajný prezident Milan Lučanský.
 
10:50
Na základnej škole (ZŠ) vo Vrútkach zasahujú policajti pri incidente, počas ktorého boli napadnutí pracovníci školy neznámym mužom. Policajti použili voči útočníkovi zbraň a na miesto smeruje posttraumatický tím. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.
 

Vyberte región

mark